Spor Yapanlar İçin 10 Önemli Besin

Spor Yapanlar İçin 10 Önemli Besin
4 Nisan 2021Yorum Yap
Spor Yapanlar İçin 10 Önemli Besin

MUZ

Kan şeker seviyesini ve tokluk hissini artırarak spor sırasında ortaya çıkan enerji ihtiyacınızı dengeler. Yapısında bulunan vitamin, mineral ve posa dengesi kas kramplarının azalmasını sağlar. Spor saatinden 2 saat önce tercih edilmesi sindirim sorunlarını azaltır.

SÜT

Kalsiyum, protein ve diğer vitamin –mineral dengesi ile spor önecsi kasların korunmasını sağlar. Laktoz intoleransı olan kişiler laktozsuz süt tercih ederek kemik ve kas dokusunun sporda korunmasını sağlar. Egzersiz türü yağ yakmını yönelikse yağsız süt tercih edilmelidir.

YER FISTIĞI

Mineral içeriği yüksek bir besindir. Potasyum, çinko ve magnezyum ..gibi mineral içeriğ spor sonrası vücutta azalan mineral dengesini korunmasını sağlar. Bitkisel yağ içeirği ile hiücre yenelenme hıznız artırır ve spor sırasında artan enerji ihtiyacını karşılar. 1 tatlı kaşığı yer fsıtığı 1 değişim yağ yerine tercih edilmelidir.

YULAF

Posa oranı yüksek tam tahıl olan grubundan yulaf içerdiği vitamin, mineral ve karbonhidrat dengesi ile spor yapanlar için günlük enerji ihtiyacını sağlıklı karşılar. Spor önecesi ve sonrası tokluk hissini artırmak için tercih edilmelidir. Spor yapanların sindirim sağlığının korunmasına yardımcı olur.

AVOKADO

Bitkisel yağ, vitamin ve mineral açsından zengindir. Sindirim sağlığını, cilt –saç dokusunun korunmasını sağlar. Spor yapanların tokluk hisinin artırır. 1 değişim yağ yerine ½ adet orta boy avokado yenmelidir.

SOYA

Bitkisel protein açısından zengindir. Laktoz intoleransı ( süt allerjisi ) için sağlıklı bir alternatif besindir. Kas dokusunun korunmasını ve artmasını destekler. 1 su bardağı soya sütü 2 porsiyon süt yerine tercih edilmelidir.

ÇAVDAR

Spor yapanların sindirim sağlığını korur. Posa içeriğinin yüksek olması nedeni ile kan şeker seviyesini dengeler ve kas dokusunun korunmasını sağlar. Spor yapanların çavdar ekmeğini günde en az 4 dilim 1 porsiyon tahıl grubu besin yerine tercih edebilirsiniz.

YUMURTA

Kas ve kemiklerin korunmasını sağlayan protein yapısı spor yapanların sağlıklı beslenmesini sağlar. Kaliteli protein içeriği ile kas dokusunun artmasını sağlar. Allerji ve sağlık sorununuz yoksa her gün 1 adet tercih ederek kas sağlığınızı koruyabilirsiniz.

KİNOA

Protein içeriği yüksek bir tahıldır. Gluten allerjisi olanlar rahatlıkla tercih edebilir. B grubu vitamin içeriğinin yüksek olması nedeni ile yorgunluk hissini azaltır. Haftada 2-3 defa 1 porsiyon bulgur ( 3 yemek kaşığı) yerine aynı miktarda kinoa kullanılması sindirim ve kas dokusunun korunmasını sağlar.

SOMON

Omega-3 vitamini, mineral ve protein açısından zengindir. Spor yapanların kalp-damar sağlığını korur.Haftada en az 2 defa sağlıklı pişirme teknikleri ( ızgara, fırın veya buğulama) ile hazırlanan somon balığı tercih edilmesi kas dokusunun artmasına yardımcı olur.

 

KAYNAK: https://blog.tazemasa.com/spor-yapanlar-icin-besinler/

Paylaş

admin Websitesi